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MiCURA Sake brewing 2 TYPES Moromi DAY 8~13 /MiCURA 日本酒自家醸造 2種 醪8〜13日目

8日から13日にかけての面(醪の表面)の変化です。 The change of Tsura (the surface of moromi) from Day 8 to Day 13.    ▼Crisp   ▼Mellow   プチプチプチプチ・・・・と元気に発酵しています。 酒蔵の大きなタンクだと、   プチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプ チプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチプチ・・・・    と、大合唱のような賑やかさですが、自家醸造だと量が少ないので、小音楽隊みたいな感じです。       The Japanese language has many Onomatopoeia and mimetic words. onomatopoeic words are imitative of noises.   ”Puchi-Puchi (プチプチ)” is an onomatopoeic word to express bursting sound of fine bubbles.   So, In the case of large Sake tank like the one using in a brewery, when the fermentation is active, the moromi makes sound like    Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi Puchi-Puchi...

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MiCURA Sake brewing 2 TYPES Moromi DAY 10 /MiCURA 日本酒自家醸造 2種 醪10日目

櫂入れすると、どんどん米が溶け、日に日に流動性が増していっているのが分かります。 When you do Kai-ire, you can feel the liquidity of moromi is increasing day by day as the dissolution of rice progress.    ▼左:Crisp 右:Mellow ▼L:Crisp R:Mellow     ▼Crisp     ▼Mellow 冷蔵庫が吟醸の芳香で満たされており、開けるたび、気持ちが高まります!(あまりパカパカ開けると庫内温度が上がってしまうのでやりすぎは禁物です) The refrigerator is filled with beautiful ginjo aroma and it fascinates you every time you open the fridge (Be careful, the temperature rises if you open the refrigerator too often!)      櫂入れ直後 Right after Kai-ire ▼左:Crisp 右:Mellow ▼L:Crisp R:Mellow      

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MiCURA Sake brewing 2 TYPES Moromi DAY 9 /MiCURA 日本酒自家醸造 2種 醪9日目

味見すると、甘みを強く感じる時期です。 一方でアルコールもでだいぶ出てきているので、甘酒に酒を混ぜたような味(そのまんまですが笑)です。   見た目通り、Mellowは濃醇で旨味甘みが多く、味見していても美味しいです。   The moromi in this period tastes quite sweet.  But you also can feel more and more alcohol feeling, so the taste is literary the mixture of Amazake and Sake.  *Amazake: Non-alcohol sweet drink made from fermented rice As you can tell from the picture, Mellow moromi is very rich and has stronger sweetness and umami… yummy to taste too.      ▼櫂入れ直後 ▼ Just after Kai-ire    

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MiCURA Sake brewing 2 TYPES Moromi DAY 7 /MiCURA 日本酒自家醸造 2種 醪7日目

最初はMellow のほうが溶けが早く、湧きも早くてプクプクと発酵も旺盛のようでしたが、今はCrispのが盛り上がっています(発酵の状態と、嵩が)   Earlier, Mellow seemed to be more active than Crisp. The rice was dissolving faster and the moromi was bubbling up with gus.  But today, Crisp looks more “lively”.              櫂入れするとガスが抜けるので、一旦液面が下がりますが、1時間後に覗くとすでに元の高さかそれ以上に膨らんでいます。 After Kai-ire, the liquid level of moromi went down as the gas escapes by stirring. But an hour later, when I checked the moromi again, the liquid revel already backed to the same level or even higher.     ▼櫂入れ直後 ▼Just after Kai-ire    

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MiCURA Sake brewing 2 TYPES Moromi DAY 5 /MiCURA 日本酒自家醸造 2種 醪5日目

お米が溶けてきました。昨日はあんなに櫂入れがしづらかったのに、2回目の今回は随分ラクに。 The rice gradually began to dissolve. Kai-ire is much smoother today than Yesterday.     Mellowのほうは汲水歩合もだいぶ詰めており流動性が悪いため、表面は蒸米で覆われたままで、大人しそうに見えますが、櫂入れするとMellowのほうがゴボゴボッ!と活発な様子。   麹の割合が多いので、Crispに比べ米の溶けも早いです。   Since Mellow has low fluidity as it has smaller ratio of water, the surface is covered by rice and looks quiet.  But when I do Kai-ire, I felt “Mellow”is more active than Crisp. Also the rice is dissolving faster, as it has larger ratio of Koji.        ▼櫂入れ前(左:Crisp   右:Mellow) ▼Before Kai-ire(Left: Crisp   Right: Mellow)     ▼櫂入れ後(左:Crisp   右:Mellow) ▼After Kai-ire(Left: Crisp   Right: Mellow)   醪のお米が徐々に溶け、シャバシャバ(液化)していく現象には、麹の酵素が関係しています。   麹菌は生物で、酵素は麹菌(生物)が作り出す物質で、たんぱく質の一種です。   そしてこの酵素が、お米のデンプンを糖に変える力をもっています。(詳しい話は別途まとめて書きます!)   そして酵母(デンプンやタンパク質を利用できない)は、この麹が作り出した糖を使って発酵していきます。   醪の容器を覆っているラップを開けると、青リンゴ系の爽やか香りが漂います。    Koji-yeast is a living thing and the enzyme is a substance, a type of protein produced by Koji-yeast.  And it is...

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