MiCURA Sake homebrewing -Tips of pressing- / MiCURA 搾り -搾り作業のヒント-


自宅に、酒蔵のような圧搾機や瓶詰めラインを持っている方はそんなにいらっしゃらないと思います。

 

限られた設備の中で工夫し、あの手この手で酒造りしていくのが自家醸造ですが、

 

搾りの工程ではとくに”工夫”が必要です。

 

MiCURAでは、いろんな搾り方を実験し、

 

エントリーモデルであるMiCURA Kotohajime Ver1.1 では、鑑評会出品酒など高級酒に用いられる「袋吊り」を自家醸造向けにアレンジした搾り方を採用しました。

 

I dont think many people have pressing machine and bottling equipment in their house. 

In home brewing, we take various means utilizing limited facility. 

Especially in the pressing process, some creativity is required. 

In MiCURA, we experimented various way of pressing. 

For the entry model, MiCURA Kotohajime, we adopted  Fukuro-shibori style, which is often used for premium Sake for a contest, arranged  in home brewing style. 

 

搾りのコツ

搾りは、放置して見守る勇気を必要とする、根気のいる作業です。

 

醪を袋に入れたらまず圧をかけずに(袋の折口を抑える程度に軽い重石を載せるのはOK)3時間ほど放置し、まず自然流出させましょう。

 

なぜこの「自然流出」の時間が必要なのでしょうか?

 

清酒醪では固液二相が存在し、また固体(粒子)の大きさも様々です。自然流出の間に、醪中の大きな粒子が袋側に先に溜まり、順次内側に向けて小さい粒子が堆積していき、自然の「濾過層」が形成されます。(出来上がります)

 

この濾過層を作るには、自然流出させることが最も理想的なのです。

 

なので、なかなか酒が出てこないからと、最初からすぐに圧をかけるのはNGです。自然に液が垂れなくなってから(自然流出から3時間後くらい)、重石による加圧を開始しましょう。

 

Tips for pressing

Squeezing is a persistent process that requires the courage to leave it alone and watch over it.

 

After putting the moromi in the Sake bag, leave it for 3 hours without applying pressure (It is okay to place a light weight on the bag to hold the mouth of the bag down) and let it run-off naturally.

 

Why do we need this "natural run-off" time?

 

Moromi is a solid-liquid mixture and the size of the solids (particles) varies.  During the natural run-off, the larger particles accumulate first on the bag side and then the smaller particles accumulate towards the inside, forming a natural "filteration layer". 

 

In order for this filter layer to form well, it is most ideal to let it run-off naturally.

 

Therefore, it is not advisable to apply pressure right from the start just because Sake does not come out easily. Start pressurizing with a weight after the it stops dripping naturally (about 3 hours after the natural run-off).

 

micura_sake_home_brewing

 

 

重石のコツ / Tips for weights

 

 

▼ラップをし、この状態で冷蔵庫に半日置く→酒袋を更にきつくぼり、向きを変えまた半日ほど置く、を繰り返すと、容器の底にお酒が溜まって行きます。

Wrap it up and leave it in the refrigerator for half a day→Squeeze the Sake bag more tightly, turn it around and leave it again for half a day, then repeat the process to let the Sake accumulate at the bottom of the container.