添仕込みから10時間後、櫂入れ(櫂棒でかき混ぜること)前の写真です。
米が水を吸ってふやけていますが、米粒の形がしっかりしてるので、お粥というより汁気の少ない雑炊みたいな感じです。
This picture of moromi is 10 hours after Soe-shikomi, before Kai-ire (stirring).
Though the rice has swollen with water, the grain shape is maintained, so the appearance is more like “Risotto” rather than “Rice porridge.”
↓添仕込み直後の写真と比べると、変化がよくわかります。
↓The change is obvious when compared with the picture just after Soe-shikomi.
たまに、
「水がこんなに少なくなっちゃた!」
とびっくりされたMiCURAメンバー(お客さん)からメッセージが届くことあるのですが、正常な経過なので安心してください😊
MiCURAメンバーさんには、造っている途中で分からないこと等あればいつでも聞ける連絡先を差し上げているので、ささいなことでも聞いていただいて大丈夫です。
世界各地のいろんなメンバーさんと、酒造りを通じて交流できることは開発者として最大の楽しみかもしれません。
先日中国の旧正月の時期には、正月に搾れるよう酒を仕込んだというシンガポールのメンバーの方が、皆お揃いの赤い服を着てご自身で造った酒で乾杯する写真を送ってくださり、とっても嬉しかったです♪( ´▽`)
Sometimes I receive a message from our member (customer) who were surprised by the change saying that
“The rice absorbed water and the moromi seems too dry…”
But no worries. It is a normal progress.
We give our members the MiCURA’s support address where they can contact whenever they need a support,
It is one of the greatest pleasure for me as a developer to communicate with various members all over the world through Sake brewing.
The other day, in Chinese New Year season, a Singaporean member who made Sake to drink on New Year send me a picture of him and his family all dressed in red toasting Sake brewed by himself!
He really made my day😊