MiCURA Sake brewing Moromi Day 8 / MiCURA 醪8日目(酒造り11日目)


酵母の増殖期を経て、発酵が旺盛な時期です。

 

元気にパチパチと挨拶してくれます。

 

ぱちぱちぱちぱち・・・と音が聞こえるので、音ありで動画みてくださいね。

 

Now is the peak of fermentation through the growth period of the yeast. 

You can hear  the crackling sound of bubbles.

Please watch this video with the sound on. 

 

泡あり酵母だと「高泡」と言われる、高さも粘度もある泡がモリモリと醪の表面を覆う時期ですが、泡なし酵母なので高泡を形成せず、ぱちぱちとすぐに破けて消える淡い泡を発生しています。

 

櫂入れの様子です。

お米の溶解が進んで、だいぶシャバシャバしてきました。中華粥くらいですね。

 

If we use a foaming yeast, it is a stage when the surface of moromi is covered by high and viscous foam called Taka-awa. But since we are using non-foaming yeast here, it does not form Taka-awa but only produces light bubbles which easily burst and disappear. 

 

And this is the video of Kai-ire(stirring) 

Moromi get  more watery as the dissolution of the rice proceed. 

味見してみると、アルコールがしっかり感じられます。

10%くらいあるでしょうか。

 

だいぶ清酒らしくなってきました😊

 

You can feel the alcohol feeling when you taste the moromi. The alcohol content would be around 10%.

It is getting more and more like Sake!